Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Luchtboogstoel op gordelboog van buitenste zijbeuk

Bij twee zijbeuken aan weerszijde van de middenbeuk is het gebruikelijk om het schoorstelsel uit te voeren met twee vluchten. Op de pijler tussen de zijbeuken komt dan een steunpijler, de tussengeplaatste luchtboogstoel, die de luchtbogen over iedere zijbeuk koppelt. Wanneer de bouwmeester de forse streefpijlers langs de buitenste zijbeuk niet zo op wil laten vallen en daarom alleen over de binnenste zijbeuk een luchtboog wil slaan, dan moet de luchtboogstoel komen op de plaats van de buitenste beuk. Dat kan natuurlijk niet. Daardoor moet de luchtbeukstoel niet alleen op de pijler tussen de beuken worden gebouwd, maar ook bovenop de gordelboog van de buitenste zijbeuk. Dat kan, maar die moet wel heel zwaar uitgevoerd worden.
Dit systeem is te vinden in de Sint Jan van Den Bosch. Het ontstond daar in het koor, waar op de zijbeuk kapellen aansloten, eerst van elkaar gescheiden door een muur die de luchtboogstoel droeg. Toen die muur doorbroken werd om een extra zijbeuk te krijgen, kwam de luchtboogstoel op de nieuwe gordelboog te staan. Dat systeem werd bij de bouw van het vijfbeukige schip meteen zo uitgevoerd, dus met de luchtboogstoel op de extra zware gordelboog van de buitenste zijbeuk. Alleen boven de binnenste zijbeuk is dus een luchtboog aangebracht.
Vermoedelijk was de bouwmeester Cornelis de Wael. Zeker is dat dit de bouwmeester is die in 1476 de bouw van het schip van de Dom van Utrecht overnam. Daar speelde een heel ander probleem. Door de niet zo voorbeeldige relatie tussen de Domkapittel en dat van Oudmunster was er voorlopig onvoldoende ruimte om de tweede zijbeuk aan de zuidzijde te bouwen. Dus op de plaats van die zijbeuk werden, als tijdelijke oplossing, streefpijlers met een conventionele luchtboogstoel gedacht. Zo zou er minder ruimte nodig zijn.
Een bouwmeester streeft er natuurlijk wél naar om het schoorstelsel overal gelijk hebben, ook daar waar wel meteen een tweede zijbeuk komt. De oplossing kende hij: het Bossche systeem, de luchtboogstoel op de gordelboog van de buitenste zijbeuk.


Tekst: Jean Penders (03-2017). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders